Založ si blog

V Číne vzniká technologická koalícia, ktorá má ambíciu vybudovať domáci polovodičový priemysel

Sankcie namierené voči spoločnosti Huawei a ďalším čínskych gigantov si najnovšie namierili aj na spoločnosť Xiaomi. Tu však treba podotknúť, že zatiaľ sankcie voči Xiaomi nie sú tak významnými, ako proti Huawei. Zatiaľ čo americkí investori musia odpredať svoje podiely v Xiaomi, tak Huawei nemôže aktívne nakupovať produkty a služby vyrábané americkými technológiami. Inými slovami, Huawei nie je schopný pokrývať dopyt po ich zariadeniach v dôsledku nedostatku komponentov.

V súčasnosti hoci Huawei je aj naďalej podľa celoročných štatistík 3. najväčším predajcom smartfónov, hneď po Samsungu a Apple, tak 4. kvartál ukázal, že tomu tak dlho už nebude. Čísla totiž odhalili, že Huawei sa prepadol až na 6. priečku a predbehnutý bol aj pre nás málo známymi spoločnosťami, Oppo a Vivo.

V súčasnosti  však vzniká celkom zaujímavá spolupráca medzi čínskymi spoločnosťami, konkrétne medzi 90 spoločnosťami, ktoré majú potenciál zbaviť sa závislosti od amerických technológií. Lídrom v tejto oblasti je najväčší čínsky výrobca procesorov, SMIC, ktorí spolu s ďalšími partnermi, ako Huawei, Xiaomi, HiSilicon a podobne, vytvorili „koalíciu“, ktorá bude pracovať na rozvoji domáceho polovodičového priemyslu.

„Medzi hlavné body spolupráce bude patriť napríklad zdokonalenie štandardov pre hodnotenie komponentov,výskum polovodičov s dôrazom na výkon, spoľahlivosť a požiadavky pre bezpečnosť informácií integrovaných obvodov v aplikáciách, vylepšiť systém ich testovania a uistiť sa, že práve výrobky s týmito čipmi budú spĺňať najnáročnejšie požiadavky pre výkon a spoľahlivosť.“ Píše portál xmobile.

V závere však treba dodať, že dnes presne nevieme, kedy sa dočkáme prvých výsledkov práce. V každom prípade však môžeme očakávať, že z tejto spolupráce môže vzniknúť nová „polovodičová“ veľmoc. Na konci dňa, sankcie uvalené na čínskych technologických gigantov zo strany ex-prezidenta, Donalda Trumpa, budú mať pravdepodobne presne opačný efekt, ako pôvodne plánoval.

Čo si myslíte vy o tejto téme?

Samoriadiace autá s plnou autonómiou budú čoskoro realitou. Prezrádza to Elon Musk

13.10.2020

Doba automatizácie pomaly, ale isto expanduje naprieč viacerými oblasťami. Zatiaľ čo dnes vo fabrikách značnú časť práce vykonávajú za nás stroje, tak stále bežnejším sa stáva automatizácia aj v „bežnom živote“. Jednou z oblastí je aj automobilový priemysel, ktorý napreduje rýchlym tempom. Tesla mení víziu v realitu Elon Musk prostredníctvom sociálnej [...]

Xiaomi opäť predstavilo smartfóny, ktoré sú v porovnaní s konkurenciou sú až príliš lacnými, ako je to možné?

01.10.2020

V priebehu včerajšieho dňa, spoločnosť Xiaomi predstavila nové modely smartfónov, konkrétne Xiaomi Mi 10T, Mi 10T Pro a Mi 10T Lite. Opäť raz spoločnosť ukázala, že sa to dá lacnejšie, ako to robí konkurencia. Ako je to však možné? Predtým, ako sa dostaneme k odpovedi, tak si povedzme niečo a špecifikáciách a cene nových zariadení. Začnime modelmi Mi 10T a Mi 10T [...]

Dá sa hraním hier zarobiť peniaze? Veruže áno! Aj na Slovenku máme úspešných e-športovcov

08.09.2020

Hranie sa na počítači pre mnohých z nás je len strata času, ale opak je niekedy pravdou. Hraním hier sa dá dokonca živiť, ale aj tu platí, že „tréning robí majstra“. Nie tak dávno herný portál Spawn.sk zverejnil vcelku zaujímavú štatistiku, ktorá odzrkadľuje zárobky profesionálnych ešportovcov, medzi ktorými nechýbali ani Slováci. Na čom všetkom môžu [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8680x
Priemerná čítanosť článkov: 1736x

Autor blogu

Kategórie