Založ si blog

Zákony robotiky z roku 1942, ktoré nikdy neboli aktuálnejšími

Robot-AI-technologia

Zdroj: Pixabay.com

Robotizácia, umelá inteligencia a podobne, nie sú dnes ničím výnimočným. S týmito pojmami sa nestretávame už len v literatúre, ale aj v praxi. Zatiaľ čo v minulosti len uvažovanie o prepojení ľudského mozgu s počítačom sa zdalo ako sci-fi, tak dnes sa táto technológia stáva pomaly, ale isto reálnou.

Vznikne nový druh človeka „robočlovek“?

Určite si mnohí z nás spomenú ešte na časy, kedy sa počítače „len rodili“. Išlo o dobu, kedy sme mali v zariadeniach operačný systém MS-DOS, pričom mať počítač bolo akýmsi statusom blaha, či luxusu. Dnes sú počítače bežným zariadením, ktoré nájdeme v každej domácnosti. Vo vreckách nosím zariadenia, ktoré majú častokrát výpočtovú silu o akej sa nám v minulosti ani nezdalo, nosíme na rukách rôzne chytré hodinky, či náramky, ktoré monitorujú našu aktivitu a podobne. Ďalším logickým krokom v evolúcii je preto prepojenie človeka s počítačom.

Neuralink

Neuralink je spoločnosť, za ktorou stojí pravdepodobne najväčší vizionár našej generácie, Elon Musk. Cieľom spoločnosti je vytvoriť čip, ktorý by dokázal komunikovať s mozgom. A nemá od toho veru ďaleko. Len pred niekoľkými dňami prezentoval úspechy, ktoré dosiahli v tejto oblasti. Podarilo sa im vytvoriť čip, ktorý aktívne monitoroval aktivitu prasaťa a tieto impulzy, resp. „myšlienkové pochody“ prenášali do digitálnej podoby. Následne fyzicky monitorovali, čo prasa robí. Podarilo sa im preniesť „myšlienkové pochody“ do digitálnej podoby, čo je prvý krok, aby sme dokázali pomocou mysle napríklad ovládať počítač, či inú elektroniku.

„Ak dokážete vycítiť, čo chcú ľudia robiť s končatinami, môžete si urobiť druhý implantát, kde došlo k poraneniu chrbtice, a vytvoriť nervový skrat,“ uviedol Musk.

Je teda len otázka času, kedy dotiahnu túto technológiu do podoby, kedy bude schopná „nahradiť naše ruky a slová“. Vízia spoločnosti je pritom chválitebná, Musk chce totiž vytvoriť zariadenie, ktoré by mohlo paralyzovaným osobám priniesť nové možnosti komunikácie, prípadne im vrátiť aj schopnosť chôdze. Okrem iného by sa táto technológia mohla využiť aj na liečbu rôznych závislosti a podobne, pomocou „preprogramovania“ určitých častí mozgu. Musk dokonca hovoril aj o konceptuálnej telepatii, kedy by ľudia s čipmi mohli medzi sebou komunikovať bez toho, aby fyzicky hovorili.

Zákony, ktoré nikdy neboli aktuálnejšie

Isaac Asimov je človekom, ktorý sa zapísal do histórie 3 základnými pravidlami robotiky. Tie prezentoval v rámci svojej knihy Hra na naháňačku ešte v roku 1942. Ide konkrétne o:

  1. Robot nesmie ublížiť človeku, ani nečinnosťou pripustiť, aby človek utrpel hocakú škodu.
  2. Robot musí poslúchať rozkazy, ktoré mu dá človek, okrem tých, ktoré sú v rozpore s prvým zákonom.
  3. Robot musí chrániť vlastnú existenciu do tej miery, kým sa táto ochrana nedostane do rozporu s prvým alebo druhým zákonom.

Asimov bol spisovateľ a biochemik, ktorý svojimi  myšlienkovými pochodmi bol ďaleko pred ostatnými. Kľudne môžeme povedať, že si uvedomoval, ako rýchlo napredujeme a aké to môže mať následky pre nás ako ľudí. Dnes máme robotov, rôzne chytré programy, ktoré dokážu dokonca samé navrhovať projekty a podobne. Len pre zaujímavosť, existuje teória Fermiho paradox, ktorá vysvetľuje prečo sme nenašli mimozemšťanov ešte. Hovorí o vyspelej civilizácii, ktorá vytvorila AI (umelú inteligenciu), ktorá na konci dňa sa otočila proti svojim tvorcom. Nadväzujúc na túto tému, otázkou je, čo by sme mali spraviť, aby sme nedopadli rovnako?

V Číne vzniká technologická koalícia, ktorá má ambíciu vybudovať domáci polovodičový priemysel

02.02.2021

Sankcie namierené voči spoločnosti Huawei a ďalším čínskych gigantov si najnovšie namierili aj na spoločnosť Xiaomi. Tu však treba podotknúť, že zatiaľ sankcie voči Xiaomi nie sú tak významnými, ako proti Huawei. Zatiaľ čo americkí investori musia odpredať svoje podiely v Xiaomi, tak Huawei nemôže aktívne nakupovať produkty a služby vyrábané americkými [...]

Samoriadiace autá s plnou autonómiou budú čoskoro realitou. Prezrádza to Elon Musk

13.10.2020

Doba automatizácie pomaly, ale isto expanduje naprieč viacerými oblasťami. Zatiaľ čo dnes vo fabrikách značnú časť práce vykonávajú za nás stroje, tak stále bežnejším sa stáva automatizácia aj v „bežnom živote“. Jednou z oblastí je aj automobilový priemysel, ktorý napreduje rýchlym tempom. Tesla mení víziu v realitu Elon Musk prostredníctvom sociálnej [...]

Xiaomi opäť predstavilo smartfóny, ktoré sú v porovnaní s konkurenciou sú až príliš lacnými, ako je to možné?

01.10.2020

V priebehu včerajšieho dňa, spoločnosť Xiaomi predstavila nové modely smartfónov, konkrétne Xiaomi Mi 10T, Mi 10T Pro a Mi 10T Lite. Opäť raz spoločnosť ukázala, že sa to dá lacnejšie, ako to robí konkurencia. Ako je to však možné? Predtým, ako sa dostaneme k odpovedi, tak si povedzme niečo a špecifikáciách a cene nových zariadení. Začnime modelmi Mi 10T a Mi 10T [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8617x
Priemerná čítanosť článkov: 1723x

Autor blogu

Kategórie